Sosyal Medya

Dünya

CIA’in sosyal medya şirketleri açıklandı

ABD istihbarat teşkilatı CIA, kurduğu özel şirketler üzerinden siber casusluk faaliyetleri yürütüyor. Teşkilat, sosyal medyada Twitter mesajlarına, Facebook gönderilerine ve Instagram fotoğraflarına erişmek için 38 şirket kurdu.



Bünyesinde Dijital Yenilik Müdürlüğü isimli birim oluÅŸturan CIA, faaliyetlerini risk sermayesi ÅŸirketi In-Q-Tel üzerinden saklıyor. CIA ÅŸirketleri geçtiÄŸimiz ay ABD’nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen CEO Zirvesi’nde sunum yapmıştı.

 

ABD Merkezi Ä°stihbarat TeÅŸkilatı (CIA), kurduÄŸu özel ÅŸirketler üzerinden siber casusluk faaliyetleri yürütüyor. Örgütün yeni kurduÄŸu Dijital Yenilik Müdürlüğü, faaliyetlerini sözde risk sermayesi ÅŸirketi In-Q-Tel üzerinden saklıyor. In-Q-Tel ise hassas robotlar, “iç tehditleri" tespit etmek için tasarlanmış bilgisayar algoritmaları ve devasa verileri derinlemesine inceleyecek yapay zeka gibi teknolojilere yatırım yapıyor.

Ä°nternet gazetesi The Intercept'in elde ettiÄŸi belgeye göre, In-Q-Tel'in kaynak saÄŸladığı halde ismini duyurmadığı 38 ÅŸirketin odağında sosyal medyaya ulaşım ve gözetleme bulunuyor. Dataminr, Geofeedia, PATHAR ve TransVoyant dahil çok sayıda teknoloji ÅŸirketinin ismi belgede yer alıyor. CIA'in yeni kurulan Dijital Yenilik Müdürlüğü son teknolojiyi örgütün istihbarat yetenekleriyle bütünleÅŸtirmek için In-Q-Tel üzerinden çalışıyor.

SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Dataminr, Geofeedia ve PATHAR yöneticileri konuyla ilgili yorum yapmayı reddederken, TransVoyant ÅŸirketinin pazarlama müdürü Heather Crotty In-Q-Tel tarafından yapılan yatırımdan haberdar olduÄŸunu belirtti ancak iliÅŸkinin kapsamına iliÅŸkin konuÅŸmaktan kaçındı. Crotty, “In-Q-Tel, yaptığı yatırımların finansal ÅŸartlarını ifÅŸa etmez" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

In-Q-Tel Dış İlişkler Başkan Yardımcısı Carrie A. Sessine ise fonun medyaya röportaj vermediğini belirterek yorum yapmayı reddetti. Twitter gibi sosyal platformlardan veri toplanması için eşsiz araçlar sağlayan Dataminr, Geofeedia, PATHAR ve TransVoyant, geçtiğimiz ay ABD'nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen CEO Zirvesi'nde, diğer In-Q-Tel portföy şirketleriyle birlikte sunum yapmıştı.

 

 

 

 



TEKÄ°L KULLANICILAR HEDEFTE

Sosyal medyayla iliÅŸkili ÅŸirketlere yönelik yatırım dalgası, CIA'in tekil kullanıcı merkezli online veri toplamayı hızlandırmaya öncelik verdiÄŸi iddialarını kuvvetlendirdi. Bu baÅŸlangıç yatırımlarının yanı sıra In-Q-Tel, büyük veri setlerindeki noktaları birleÅŸtirebilmeleri için istihbarat topluluÄŸuna araçlar saÄŸlamak için Silikon Vadisi'nde Lab41 isimli özel bir teknoloji laboratuvarı kurdu. Åžubat ayında Lab41, bir Twitter kullanıcısının konumunun, arkadaÅŸlarının konumlarından yola çıkılarak belli bir dereceye kadar kesin sonuçla tahmin edilebileceÄŸine dair yolların araÅŸtırıldığı bir makale yayınlamıştı.

TransVoyant, karar alıcılar için birden çok veri noktasını analiz hizmeti sunuyor. Firma aynı zamanda “çete olayları" ve gazeteci-
lere tehditleri izleme gibi bir hizmet de veriyor. TransVoyant'tan bir ekip daha önce Afganistan'da uydu, radar , keşif uçağı ve İHA
verilerini birleştirmek için ABD ordusu ile birlikte çalışmıştı.

PATHAR'ın ürünü Dunami, FBI tarafından da kullanılıyor. İlişki ağlarını, etki merkezlerini ve potansiyel radikalleşme hareketlerinin tespiti için Twitter, Facebook ve İnstagram hesaplarını takip ediyor.

Dataminr ÅŸirketi, aralarında polis teÅŸkilatının ve hedge fonlarının da bulunduÄŸu müşteriler için toplumsal eÄŸilimlerin yönünü hızlıca
belirleyecek verileri Twitter'dan toplayarak görselleştiriyor.

Kaynak: Yeni Åžafak 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.